Beszámoló a 2018 évi Szakmák Éjszakájáról

BGéSzC Arany János Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
Az idei évben a Szakmák Éjszakáján színes programokkal vártuk az érdeklődőket a BGSZC Arany János Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskolájának Tanműhelyében. A vendégek nagy érdeklődéssel figyelték a Rothenberger cég szerszámbemutatóját, a Nemzeti Közművek gázszivárgást jelző autóját, a Geberit cég tájékoztatását, valamint az egyik diákunk édesapjának modern szerszámokkal felszerelt műhelykocsiját. Gyakorlati oktatóink néhány diák segítségével a tanműhelyekben munkafolyamatokat mutattak be, amiket a vállalkozó kedvű érdeklődők ki is próbálhattak. A szakmai programokon kívül, játékos kiegészítő feladatokban is összemérhették tudásukat a fiatalok. A most 8. osztályos tanulók és szüleik is örömmel jöttek a rendezvényre, és próbálták ki magukat a „szakmában”. Sikeres és jó hangulatú rendezvényt tudhatunk magunk mögött.
BGéSzC Bethlen Gábor Szakgimnáziuma
A Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Bethlen Gábor Szakgimnáziuma az idei Szakmák Éjszakája rendezvényen is sokrétű feladatokkal várta az érdeklődőket. A megjelent vendégek örömmel és érdeklődéssel végezték el a közgazdasághoz, logisztikához kapcsolódó feladatokat, játékokat, melyeken keresztül rálátást kaphattak az iskolában tanított szakmákra. A programot az angol és német szakmai nyelvhez kapcsolódó feladatok színesítették.
BGéSzC Csonka János Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
• Délelőtt „rendhagyó technikaórát” tartottunk 7. osztályos tanulóknak. A program célja, hogy bemutassunk iskolánkat, az oktatott szakmákat és egy önálló feladattal betekintést nyerjenek a fémipari alapképzésbe.
• Az esti programok 18:00 órakor kezdődtek.
• Az iskola aulájában fogadtuk a vendégeket, akik itt útbaigazítást kaptak a programfüzet mellé. A program része volt egy Csonka TOTÓ játék is, ami helyes kitöltéséhez szükséges volt a programok meglátogatása.
• A kiállító vendégeinknek Büfével kedveskedtünk.
• A Körút KFT a Tehergépkocsi-vezető és autóbuszvezető képzést mutatta be a szakmák éjszakáján. Egy vezetéstechnikai szimulátort is hoztak, amit ki is próbálhattak az érdeklődők.
• BKV standon a Cinkotai buszgarázs képviseltette magát. Ők mutatták be a BKV Zrt-nél folyó duális képzést és egy hibrid autóbuszt. Ne csak a munkáról legyen szó ezért, elhozták a Lőpavilont is, amit rendezvényekre szoktak kiállítani.
• A kreatív szobában a kézügyességgé volt a főszerep, de a családok részére „gyermekmegőrzőként” is szolgált. • Duna autó Zrt. kettő bemutató gépkocsival érkezett iskolánkba. A cég képviselői előadást tartottak a cégnél lévő duális képzésről is.
• Vasúttörténeti előadást is tartott kollégánk Rekettyei Zoltán Tanár Úr.
• Az autószerelő tanműhelyben futómű beállítási bemutatót tartottunk.
• Az iskolánk hírhedt öszvér Szöcskéjével ismerkedhettek meg az érdeklődők.
• A bátrabbak a szerelésben is részt vettek. A „Szöcskét” Iskolánk tanulói készítettek még a Trabantok és Ladák világában.
• Járműfényező tanműhelyben fényezési bemutatót tartott oktatónk.
• Aki kedvet érzett az kipróbálhatta az Airbrush technológiát.
• Karosszérialakatos szakmában a jégkár szakszerű javításának bemutatására került sor.
BGéSzC Ganz Ábrahám Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
Minden érdeklődőnknek köszönjük, hogy meglátogatta iskolánkat pénteken a Szakmák Éjszakáján!
A Szakmák éjszakája elmúlt, de az iskolánk itt marad! Bárkit, bármikor szívesen látunk!
BGéSzC Katona József Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Felnőttoktatási Gimnáziuma
A Katonában az idei Szakmák Éjszakáján informatikai szempontból a 'kütyüké' volt a főszerep. A látogatók tapasztalhatták a Makey-makey, a micro:bit, az mBot és Lego robotok programozásának egyszerű és szórakoztató lehetőségeit. Volt itt virtuális kő-papír-olló, közlekedési lámpa szimuláció, sikító banán, zenélő virág, harapós kobra is. Repült a drón (végül egyben is maradt), készültek a 3D tervezés során készült tárgyak. A 3D nyomtatónk egy percet sem pihent. Az IT English oktatási lehetőségeit szórakoztató, interaktív bemutató szemléltette.
Az ügyviteli tevékenységek is aktívan megjelentek. Készültek a névjegykártyák, mindenki láthatta a nevét gyorsírással leírva, a gyors-és gépírástörténeti kiállítás megtekintése után ügyviteli kvízben mérhették le a tudásukat a látogatók.
Újdonságként a rendezvényszervezés helyszínünkön "sztárokkal" készülhettek közös fotók (egyelőre csak virtuálisan :-) ).
Természetesen a gépészeink sem pihentek. A látogatók bepillanthattak a CAD-es tervezés kulisszái mögé, valamint kulcstartót készíthettek alumínium lemezből, kézi gravírozással
BGéSzC Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziuma
Idén is nagy sikerrel rendezte meg a BGéSZC Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziuma a Szakmák éjszakáját az ország szakiskoláival párhuzamosan.
Az idei évben a Kossuthban két helyszínen nyílt lehetőségük az iskolánkba látogatóknak a szakmai képzésekbe bepillantani.
Az autós tanműhelyekben egy Audi típusú gépjármű soros járműdiagnosztikai vizsgálatát mutattuk be Bosch FSA, KTS járműdiagnosztikai műszercsaláddal, amelyen soros diagnosztikai mérések, rendszerazonosítás, hibatároló ellenőrzése és alapbeállítások hajthatók végre. Látogatható volt a DIESEL laborunk, ahol elektronikus forgóelosztós adagoló diagnosztikája zajlik, valamint common rail injektor és nagy nyomású pumpa vizsgálata. Ezeken túl bemutattuk a Skoda Octavia típusú jármű korszerű futómű diagnosztikáját korszerű 3D-s futómű diagnosztikai vizsgálat keretében.
A Kossuth repülőbázisán a repülős programjaink várták látogatóinkat. A PZL 101 típusú repülőgép dugattyús csillagmotor indításával, TU-154 TA 6 típusú gázturbinás segédhajtómű indításán túl a MIG-21 vadászrepülőgép hidraulika rendszerének működése zajlott az esemény keretében.
A Mi-8 csapatszállító helikopterünkben a légijármű fedélzeti rendszereivel lehetett ismerkedni és a helikopter belsejében kialakított „tanteremben” egy előadás volt megtekinthető.
Természetesen a repülőbázis tanhangárjai is látogathatók voltak, úgy mint a dugattyús motor és gázturbinás hajtóműszerelő tanhangárunk ahol a szerelési gyakorlatok zajlanak, valamint az avionikus (régebbi nevén repülőgép műszerész) labor is, ahol a repülőgép fedélzeti műszerek tesztelése, kalibrálása történik.
A repülőbázison a Lufthansa Technik Budapest kollégái kvízjátékkal és szakmai ismertetőkkel várták a program résztvevőit.
BGéSzC Mechatronikai Szakgimnáziuma
Szakmai programok:
Hogyan működnek az igazán modern háztartási eszközök?
Két gyártó mutatta be legújabb csúcstechnológiás gépeit. Többek között egy intelligens szárítógépet.
A regisztrált érdeklődők maguk készíthették el LED-es lámpájukat. Ismerkedés iskolánk Alpha-robotjával. Céges bemutatkozó programjainkon bemutatkozott
• a Szenzortechnika Kft.
• a FANUC (robottechnika)
• a SIEMENS cégcsoport

Nem szakmai programok:
A fényfestés rejtelmeit sajátíthatták el a vállalkozó szelleműek. Sötétedéskor az elkészült művek, megjelentek az iskola falain.
Bemutatkozott az OKOSTÁNYÉR!Az egészséges étkezésről tartott tájékoztatót Erdélyi-Sipos Aliz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára.
Asztalitenisz-bajnokság és tombolasorsolás színesítette az esti programot.
BGéSzC Szily Kálmán Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
Az idei Szakmák éjszakája rendezvényt a Tolnai Lajos utcai épületben tartottuk meg. A rendezvényen bemutattunk informatikai hálózatot, optikai hálózatot, légkondicionáló berendezést, virtuális hegesztőt, CNC forgácsoló gépet, LEGO robotokat. Lehetett szitázni pólóingekre műanyag csövek hegesztését is bemutattuk. A Cápa ott lebegett a fejünk felett, és természetesen az érdeklődők minden kívánságát igyekeztünk kielégíteni.